Wat houdt RAKU stoken in?
De werkstukken worden in onze gasgestookte RAKU oven snel tot gladbrandtemperatuur opgestookt tot ongeveer 1000° C. Daarna worden de werkstukken met een tang uit de oven gehaald. Door de enorme temperatuurschok waarmee dit gepaard gaat, gaat de glazuurlaag scheuren, waardoor craquelé in het glazuur ontstaat.
Vervolgens worden de werkstukken in een vat met zaagsel of ander brandbaar materiaal gezet. Door de hitte van de werkstukken gaat het brandbaar materiaal branden.
Eventueel worden de werkstukken volledig met zaagsel ondergedekt, waarna het vat wordt afgesloten.
Er ontstaat nu een sterk reducerende atmosfeer.
Koolstof zet zich af op de ongeglazuurde delen van het werkstuk en in de craquelé van het glazuur.
Na ongeveer 10 minuten kunnen de werkstukken uit het vat worden gehaald en worden gekoeld door ze in water te dompelen. Hierdoor wordt de kleur gefixeerd. Dit gebeurt niet altijd, is afhankelijk van de kwetsbaarheid van het werkstuk.
Na afkoeling kunnen de werkstukken schoongemaakt worden. De meest mooie en soms spectaculaire kleuren worden zichtbaar.
RAKU gestookt aardewerk is gestookt op een lage temperatuur, is altijd poreus, klinkt dof en is hierdoor niet geschikt voor voedsel en water.
Het stoken gebeurt buiten in een professionele gasoven en tijdens een RAKU workshop word u, afhankelijk van het soort workshop, verwent met een hapje, uitgebreide lunch, barbecue en een drankje.
U mag maximaal 3 werkstukken meenemen die biscuit gestookt zijn en maximaal 34 cm hoog zijn.
In overleg kunnen ook eerst werkstukken bij ons gemaakt worden tijdens een workshop kleien, dit minimaal 3 weken voor de RAKU dag in te plannen.